TYT MD-UV390 Installation Issue

Post Reply
kg7dxp
Posts: 3
Joined: Fri Sep 29, 2023 2:33 pm

TYT MD-UV390 Installation Issue

Post by kg7dxp » Sat Sep 30, 2023 3:49 am

I have a UV-390, a Windows 11 computer and I am experiencing an issue with the DFU driver.

I have installed the STM DFU (version 3.0.6) and under Windows Device Manager, I am not seeing “STM device in DFU mode” in the “usb controllers” tab. However, in the “usb devices” tab, I do see “Digital Radio in USB mode”.

In the OpenGD77 CPS, I was only able select the firmware update file (OpenMDUV380.bin) after changing the file type to “legacy firmware files”
I had no issues with selecting the donor file (MD9600-CSV(2571V5)-V26.45.bin).

When I tried to load the OpenGD77 firmware into the radio, the CPS gave me the error “Radio not connected or not in DFU mode”

Currently installed on the radio, the firmware version is S019.005 and CP version is V01.30

Can anyone help?

Thank you.
kg7dxp

VK3KYY
Posts: 7588
Joined: Sat Nov 16, 2019 3:25 am
Location: Melbourne, Australia

Re: TYT MD-UV390 Installation Issue

Post by VK3KYY » Sat Sep 30, 2023 4:02 am

The problem is that STM have 2 completely different DFU drivers for their MCU's

All OS's before Windows 11 seem to load the older / correct drivers, for Windows 11 it installs the new / incompatibe driver

These are the drivers which are compatible.

downloads/drivers/Dfuse_3.0.6_drivers.zip

You can also get the drivers by finding a firmware update package from TYT or Retevis for the radio, however its not easy to find these firmware update packages on either TYT or Retevises websites


BTW.
IMO STM made a big mistake by changing the driver and not retaining legacy functionality, so all previous device loaders, not just ours, don't work on Windows 11.

kg7dxp
Posts: 3
Joined: Fri Sep 29, 2023 2:33 pm

Re: TYT MD-UV390 Installation Issue

Post by kg7dxp » Mon Oct 02, 2023 1:42 am

Thank you VK3KYY! I'm glad I asked the question here otherwise I don't know how long it would have taken me to figure out the problem is with the Windows operating system.

I have a laptop with Windows 10 and I followed the same steps. The installation went smoothly :)

73s
kg7dxp

VK3KYY
Posts: 7588
Joined: Sat Nov 16, 2019 3:25 am
Location: Melbourne, Australia

Re: TYT MD-UV390 Installation Issue

Post by VK3KYY » Mon Oct 02, 2023 2:04 am

kg7dxp wrote:
Mon Oct 02, 2023 1:42 am
Thank you VK3KYY! I'm glad I asked the question here otherwise I don't know how long it would have taken me to figure out the problem is with the Windows operating system.

I have a laptop with Windows 10 and I followed the same steps. The installation went smoothly :)

73s
kg7dxp
OK.

Normally Windows 10 is OK unless MS have recently changed what files they server for the VID/PID values the STM USB DFU device

n8kdq
Posts: 1
Joined: Sun Feb 18, 2024 9:57 pm

Re: TYT MD-UV390 Installation Issue

Post by n8kdq » Tue Apr 02, 2024 7:51 pm

I am having a problem with the TYT CPS installation software. I did read the information about the USB driver issues and installed that driver. However, I am still getting the CPS program not loading. I get " cannot establish COM, Error 0 "error message. Any ideas, I want to use the MD-UV380 as with Open GD77

Thanks,

Les
N8KDQ

VK3KYY
Posts: 7588
Joined: Sat Nov 16, 2019 3:25 am
Location: Melbourne, Australia

Re: TYT MD-UV390 Installation Issue

Post by VK3KYY » Tue Apr 02, 2024 8:29 pm

n8kdq wrote:
Tue Apr 02, 2024 7:51 pm
I am having a problem with the TYT CPS installation software. I did read the information about the USB driver issues and installed that driver. However, I am still getting the CPS program not loading. I get " cannot establish COM, Error 0 "error message. Any ideas, I want to use the MD-UV380 as with Open GD77

Thanks,

Les
N8KDQ
Did you watch the UV380 or MD2017 installation videos I posted to YouTube?

Post Reply